## رمزگشایی از نقشه باستانی و راز کشتی نوح
در دنیای باستان، افسانه ها و اسطوره ها نقش پررنگی در فرهنگ و اعتقادات مردم داشتند. یکی از این افسانه ها، داستان کشتی نوح است که در کتاب مقدس و دیگر منابع باستانی به آن اشاره شده است.
اکنون، با کشف یک لوح سفالی باستانی از حدود 3 هزار سال پیش، دانشمندان به شواهد جدیدی برای مکان احتمالی به گل نشستن کشتی نوح دست یافته اند. این لوح، که به “ایماگو موندی” معروف است، نقشه ای دایره ای شکل از جهان اولیه با خط میخی بابلی را نشان می دهد.
موزه بریتانیا اخیرا اطلاعات رمزگشایی شده این لوح را منتشر کرد و با بررسی های بیشتر، ارجاعاتی به داستان نوح در کتاب مقدس مسیحیان در آن یافت شد.
با دنبال کردن نشانه های روی این لوح، دانشمندان به مکانی به نام “اورارتو” رسیدند. بر اساس شعر باستانی از بینالنهرین، مردی همراه با خانوادهاش یک کشتی را به این مکان رسانده تا جان خود را نجات دهند. جالب است که “اورارتو” در زبان آشوری معادل “آرارات” است، همان کوهی که به اعتقاد بسیاری، نوح کشتی خود را در آنجا به ساحل رسانده است.
دکتر اروینگ فینکل، نمایشگاهگردان موزه بریتانیا، بر این باور است که این لوح نشان دهنده ارتباط بین داستان بابلی و کتاب مقدس است و هردو به یک داستان تاریخی اشاره دارند.
لوح “ایماگو موندی” که در سال ۱۸۸۲ در عراق کنونی کشف شد، سالها محققان را مجذوب خود کرده است. متن روی این لوح به خط میخی نوشته شده و توسط بابلیها برای ثبت رویدادهای نجومی، پیشبینی آینده و نقشه برداری از جهان استفاده میشد.
در قسمت مرکزی این نقشه، بینالنهرین قرار دارد که با دایرهای احاطه شده است. این دایره نماد “رود تلخ” است که در آن زمان تصور می شد تمام جهان را در بر گرفته باشد.
اگرچه این لوح به مرور زمان آسیب دیده است، اما در اصل هشت مثلث داشته که پژوهشگران آن را به عنوان نمادی از کوه ها شناسایی کردهاند که در پشت لوح نیز به آنها اشاره شده است.
داستان سیل گیلگمش در لوح های سفالی باستانی، حدود 3 هزار سال قدمت دارد، در حالی که داستان سیل کتاب مقدس به حدود 5 هزار سال پیش باز می گردد. هرکسی که به “اورارتو” می رسید، بقایای کشتی چوبی نوح را روی کوه میدید، مشابه آنچه که در کتاب مقدس آمده است.
طبق کتاب مقدس، کشتی نوح پس از 150 روز بارندگی شدید که همه زمین و موجودات زنده را غرق کرد، در کوههای “آرارات” ترکیه به گل مینشیند.
قله این کوه از نظر شکل و ابعاد، شباهت زیادی به کشتی نوح دارد. این کشتی طبق روایتهای موجود، 300 ذراع طول، 50 ذراع عرض و 30 ذراع ارتفاع داشته که معادل 156 متر طول، 26 متر عرض و 15 متر ارتفاع است.
نظریه به گل نشستن کشتی نوح روی کوه آرارات همیشه مورد بحث و جدل بوده است. برخی از دانشمندان معتقدند این ساختار به طور طبیعی شکل گرفته است، در حالی که برخی دیگر آن را نشانه ای از قدرت ماورایی میدانند.
تیمی از پژوهشگران دانشگاه فنی استانبول سالهاست که در این کوه به کاوش مشغول هستند. آنها در سال 2023 اعلام کردند که خاک رس و بقایای موجودات دریایی را در این منطقه پیدا کردهاند که نشان میدهد انسانها حدود 3 الی 5 هزار سال پیش در این منطقه حضور داشتهاند.
با این حال، دکتر اندرو اسنلینگ، زمینشناس معتقد به نظریه زمین جوان، معتقد است که کوه آرارات نمیتواند محل به گل نشستن کشتی نوح باشد، چراکه این کوه پس از پایین رفتن آب سیل شکل گرفته است.